Vastuullisuus

Vastuullisen matkailun periaatteet

Upitrek tarjoaa asiakkailleen vaelluksia ja matkailutuotteita, jotka sopivat luonnollisena osana suomalaiseen luontoon. Yhteys luontoon on koko toiminnan perusta ja matkat suunnitellaan luontoa kunnioittaen ja ympäristövaikutukset minimoiden. Olemme etuoikeutettuja asuessamme ja toimiessamme alueella, josta löytyy koskematonta luontoa, ilma on puhtainta maailmassa ja muovisaasteet eivät ole pilanneet vesistöjä. Sen lisäksi, että teemme itse kaikkemme toimintamme ympäristökuormituksen minimoimiseksi, toivomme alihankkijoidemme ja yhteistyökumppaneidemme huomioivan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toiminnassaan. Kannustamme myös asiakkaitamme vastuullisiin valintoihin ja annamme heille pieniä vinkkejä lomansa ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

EKOLOGINEN VASTUULLISUUS – YMPÄRISTÖKUORMITUS MINIMOIDEN

Ryhmäkoko
Matkoillamme ryhmäkoot ovat pieniä, tyypillisesti maksimissaan 12-16 henkeä. Pienempi ryhmä, pienempi ympäristökuormitus.

Matkustus
Lennot
Lennot eivät sisälly matkoihimme. Suurin osa asiakkaista kuitenkin saapuu alueelle lentäen, joten lennot ovat suurin hiilijalanjälkeä kasvattava tekijä toimintaamme liittyen. Emme käytännössä voi vaikuttaa lentoliikenteen päästöihin. Informoimme asiakkaitamme päästöhyvitysohjelmista, joilla he halutessaan voivat kompensoida lentonsa hiilidioksidipäästöt. Suosittelemme asiakkaitamme käyttämään suoria lentoja Helsinkiin, missä vaihto on välttämätön (lähes aina). Kerromme asiakkaille myös mahdollisuudesta jatkaa Helsingistä alueellemme junalla ja/tai bussilla.

Bussikuljetukset
Ostamme bussikuljetukset tilausajotoimintaa harjoittavilta yrityksiltä. Lentokenttä- ja paikalliskuljetuksiin valitaan aina ryhmäkoon kannalta tarkoituksenmukainen kalusto. Kullekin ryhmälle järjestetään yksi hintaan sisältyvä lentokenttäkuljetus suuntaansa lähimmältä mahdolliselta lentokentältä. Ryhmiä yhdistellään kuljetuksiin mahdollisuuksien mukaan. Jos esimerkiksi lennolla saapuu useampia samaan suuntaan matkalla olevia ryhmiä, heidät kuljetetaan yhdellä bussilla. Tämä otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, esim. hiihto- ja lumikenkäryhmien saapumispäivä on sama, jolloin kyytejä voidaan helposti yhdistää.

Huoltoajot
Autoja tarvitaan myös matkatavarakuljetuksiin, kaluston siirtoihin ja muihin huoltoajoihin kohteessa. Ajot suunnitellaan ajokilometrit minimoiden. Talvella sähköä kuluu autojen lämmitykseen. Autoja ei lämmitetä turhan pitkiä aikoja ja tarvittaessa käytetään ajastimia.

Luonnossa liikkuminen
Liikumme maastossa merkityillä reiteillä turhaa melua pitämättä, eläimiä häiritsemättä ja jälkiä jättämättä. Matkoilla asiakkaille kerrotaan paikallisesta luonnosta, kulttuurista, metsien moninaiskäytöstä ja luonnonsuojelusta. Erityistä huomiota kiinnitetään alueellisiin erikoisuuksiin.

Reittien ylläpito
Hiihtoreittien valinnassa kiinnitämme huomiota siihen, että selviämme mahdollisimman vähin reitin ylläpitokuluin. Käytämme mahdollisuuksien mukaan kunnallisia latuverkostoja ja rajamiesten kelkkauria. Latujen ylläpitäjän kanssa teemme yhteistyötä informoimalla ajoissa vaellusten ajankohdista, mikä auttaa järjestämään latujen ajon moottorikelkalla siten, että vältetään turhaa ajoja. Kesävaelluksilla liikumme yksinomaan merkityillä vaellusreiteillä.

Avotulet
Nuotiotulilla valmistetut ja nautitut lounaat ovat olennainen osa vaellusmatkojamme. Tulet tehdään aina viralliselle nuotiopaikalle, jonka ylläpitäjälle (Metsähallitus) korvataan käyttö osallistujamäärän mukaan. Opas pitää huolen, ettei nuotiota tehdä isommaksi mitä tarve vaatii ja huolehtii jälkisammutuksesta. Metsäpalovaroituksen aikana nuotiota ei tehdä.

Jätteet
Vähennämme jätteen määrää jo ostostilanteessa hankkimalla isompia pakkauskokoja. Emme koskaan osta muovipusseja ostoksien pakkaamiseen. Kertakäyttöastioiden käyttö on minimoitu ja retkilounailla on käytössä muoviset pestävät astiat ja ruokailuvälineet. Retkeilemme aina roskattomasti - kaikki mikä viedään maastoon, tuodaan myös pois. Ainoastaan helposti maatuvat ruoantähteet, kuten kahvinporot kompostoidaan tai hävitetään "hajautetulla kompostoinnilla" maastossa. Perillä muut jätteet lajitellaan ja kierrätetään (muovi, metalli, lasi, kartonki, pantilliset pullot, paristot, lääkkeet ja kaikki muu kierrätettävissä oleva jäte). Asiakkaita opastetaan lajitteluun ja pienimmänkin roskan, kuten tupakantumpin oikeaan loppusijoitteluun. Sekajätettä toiminnassamme syntyy lähinnä rikkoutuneesta ja korjauskelvottomasta kalustosta.

Maastossa suositaan puuceetä ja tarvittaessa tarpeet tehdään riittävän kauaksi vesistöistä. Olosuhteiden salliessa paperit voidaan hävittää polttamalla ja tarvittaessa ne haudataan riittävän syvälle maahan.

Vesi
Suosittelemme juomavedeksi raikasta hanavettämme. Asiakkaita pyydämme tuomaan mukanaan juomapullon, jonka voi täyttää hanavedellä retkipäivää varten. Pääsääntöisesti pullotettua vettä ei ole edes ostettavissa. Ruuanvalmistuksessa käytetään vain hanavettä ja eräkämpillä kaivovettä.

Kannustamme säästeliääseen veden käyttöön suihkussa ja peseytymistilanteissä (esim. hana kiinni hampaidenharjauksen / saippuoinnin aikana). Tiskaamista ja astioiden huuhtelua juoksevan veden alla tulee välttää. Eräkämpillä peseytyminen ja astioiden tiskaus tapahtuu järvestä kannetulla vedellä.

Moottoroidut ohjelmapalvelut
Ohjelmiimme ei koskaan sisälly moottoriajoneuvoilla toteutettavia ohjelmapalveluita, kuten moottorikelkka- tai mönkijäsafareita.

Vuokra-autolla liikkuvia autokiertomatkalaisia (fly&drive) kannustamme valitsemaan mahdollisimman vähäpäästöisen ja kooltaan sopivan auton, ajamaan taloudellisesti ja välttämään tyhjäkäyntiä. Sähköauton vuokraaminen ei tällä hetkellä ole toimiva vaihtoehto vähäisten latausmahdollisuuksien vuoksi.

Majoitus ja ruokailut
Ostamme majoituspalvelut ja suuren osan ruokapalveluista alihankkijoiltamme, joista kukin vastaa omasta toiminnastaan. Majapaikoissa suositaan yleisesti lähiruokaa ja luonnonantimia (marjat, sienet, riista, kala jne). Leipä voi olla lähellä tuotetuista jauhoista paikan päällä leivottua. Ulkomaisia hedelmiä on vain vähän tarjolla.

Maastoruokailut
Maastoruokailut koordinoi Upitrek. Käyttämämme liha- ja maitotuotteet, leivät sekä kasvikset ovat aina suomalaisia. Muidenkin tuotteiden osalta ostamme suomalaista aina kun mahdollista. Maastoruokailuihin tarvittavan ruuan määrän laskemme etukäteen tarkkaan ryhmäkoon perusteella ja hävikki on olematon. Kaikki käyttökelpoinen ylijäämäruoka hyödynnetään seuraavissa ryhmissä. Tuoretuotteet, joiden käyttöaika on umpeutumassa, jaetaan henkilökunnalle. Ruokajäte kompostoidaan.

Kämppäyöpymiset
Osalla matkoistamme yövytään eräkämpissä, joissa ei ole juoksevaa vettä, sähköä tai lämmitystä. Kämppä lämpiää puukaminalla ja saunassa on puukiuas. Oppaan tehtävänä on huolehtia tarkoituksenmukaisesta lämmityksestä polttopuiden säästämiseksi. Kämpillä ei ole jätehuoltoa, joten kaikki jätteet tuodaan pois.

Toimisto
Kahden vakituisen työntekijän kotikonttorissamme on ekologisuus huomioitu kaikessa toiminnassamme. Toimistotilat lämpiävät kotimaisella puupelletillä ja energian säästämiseksi sisälämpötila pidetään suositusten mukaisena. Valaisimissa on käytössä energiansäästölamput tai ledlamput ja valot sammutetaan huoneesta poistuttaessa. Lajittelemme kaikki jätteet, edellä mainittujen lisäksi myös mm. mustepatruunat ja polttimot. Tulostamme vain tarpeellisen, paperia säästäen kaksipuoleisesti. Paperiesitteitä emme valmista ja laskut lähetetään sähköisesti. Osa liinavaatepyykistä pestään toimistotiloissamme. Käytämme ympäristömerkittyjä pesuaineita ja pesemme vain täysiä koneellisia.


TALOUDELLINEN VASTUULLISUUS - KESTÄVIÄ VALINTOJA

• Ostamme paikallisesti tuotettua aina kun mahdollista.
• Hankimme laadukkaita ja kestäviä tuotteita, joiden käyttöikä on pitkä ja jotka ovat korjattavissa.
• Suosimme paikallisia kivijalkakauppoja, mutta välillä joudumme turvautumaan myös verkkokauppojen valikoimiin. Verkosta ostettaessa pyrimme hankkimaan isompia eriä kuljetus- ja pakkauskustannusten minimoimiseksi.
• Suosimme ympäristömerkittyjä tuotteita.


SOSIO-KULTTUURINEN VASTUULLISUUS – TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ PAIKALLISESTI

• Palkkaamme paikallisia oppaita aina kun mahdollista. Perehdytämme oppaat kestävän matkailun periaatteisiimme.
• Koko toimintamme perustuu yhteistyöhön ja laajaan yhteistyökumppaniverkostoon. Ostamme majoitus- ja kuljetuspalvelut, ohjelmapalveluita sekä suuren osan ruokailuista paikallisilta alihankkijoiltamme, jotka pääosin ovat pieniä perheyrityksiä.


EETTINEN VASTUULLISUUS – REILUA JA TASA-ARVOISTA TOIMINTAA

• Olemme reiluja ja joustavia yhteistyökumppaneita ja pidämme kiinni sopimuksista.
• Kaikkien osapuolien on hyödyttävä taloudellisesti yhteistyöstä.
• Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai hyväksikäyttöä.
• Suurin osa matkoistamme perustuu liikunta-aktiviteetteihin, jotka eivät sovellu liikuntarajoitteisille osallistujille. Pyydettäessä räätälöimme ohjelmia myös erityisryhmille osaamisemme mukaan. Useimmissa majapaikoissa esteettömyys on huomioitu, joten esim. fly&drive -matkat soveltuvat myös liikuntarajoitteisille.


TURVALLISUUS – ASIAKKAIDEN JA HENKILÖKUNNAN PARHAAKSI

• Turvallisuus on prioriteetti ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan jokaisessa matkailupalvelun vaiheessa.
• Kaikille matkoillemme valmistamme viranomaisen vaatiman turvallisuussuunnitelman, johon oppaan on huolellisesti perehdyttävä ennen matkaa.
• Oppailta edellytetään voimassa oleva EA2-pätevyys tai vastaava.
• Huolehdimme, että oppaat on riittävästi perehdytetty ja heillä on käytettävissään asianmukaiset varusteet ja välineet.

Sinun roolisi asiakkaana

10 vastuullisuusvinkkiä lomallesi

Kaikella toiminnallamme on ympäristövaikutuksensa, myös matkailulla. Monilla pienillä teoilla ennen lomaa ja loman aikana voit helposti pienentää lomasi aiheuttamaa ympäristökuormaa. Ota vinkeistä vaari ja luonto kiittää!

Ennen matkaa

1. Pakkaa kevyemmin.
Ota mukaasi tarpeellinen, mutta älä liioittele. ”Kaiken varalta”-vaatteet ja tavarat ovat usein turhia. Lennolla lisäkilot laukussasi kuluttavat enemmän lentokoneen polttoainetta aiheuttaen enemmän ympäristöpäästöjä. Vinkkejä pakkaamiseen saat varustelistastamme.

2. Vuokraa, lainaa, osta käytettyä. Matkaa varten voit tarvita varusteita tai vaatteita, joille sinulla ei muuten ole käyttöä. Uuden ostamisen sijaan harkitse vuokraamista, lainaamista tai käytettynä ostamista. Esimerkiksi internetin kirpputoripalstoilta voi tehdä hyviä löytöjä edullisesti.

3. Suosi suoria lentoja ja hyödynnä joukkoliikennettä. Jos mahdollista, jätä auto kotiin ja matkusta lentokentälle julkisella liikenteellä. Suosi suoria lentoja matkustaessasi Helsinkiin, missä koneenvaihto on (lähes) aina välttämätön. Helsingistä alueellemme on mahdollista matkustaa myös junalla ja/tai bussilla, ja autamme mielellämme aikataulujen selvittelyssä.
Halutessasi voit kompensoida lennostasi aiheutuvat ilmastopäästöt esimerkiksi Ilmastoapu.fi -sivustolla.

4. Hyödynnä matkan hintaan sisältyvät kuljetukset. Ylimääräiset kuljetukset rasittavat paitsi kukkaroasi, myös luontoa.

Matkan aikana

5. Kunnioita luontoa.
Pysy reitillä, älä jätä jälkiä. Liiku turhaa melua pitämättä ja eläimiä häiritsemättä. Älä roskaa.

6. Säästä energiaa sammuttamalla turhat valot ja laitteet.

7. Nauti raikasta hanavettämme. Tuo mukanasi juoma- tai termospullo, jonka voit täyttää hanavedellä retkipäivää varten.

8. Vältä ruokahävikkiä. Ota buffetpöydästä lautasellesi vain se, minkä varmuudella jaksat syödä. Hae tarvittaessa lisää.
Huom. Erityisruokavaliot ja kasvisruoka valmistetaan tilauksesta kyseisen vaihtoehdon etukäteen varanneelle. Huomaa, että tilatessasi kasvisruuan, sinulle valmistetaan kyseinen annos, eikä muuta vaihtoehtoa ole tarjolla. Etukäteen ilmoitettua ruokavaliota ei voi vaihtaa matkan aikana.

9. Käytä vettä säästeliäästi. Sammuta hana hampaiden harjauksen ja suihkussa saippuoinnin ajaksi. Harkitse tarvitsetko aamusuihkua vai riittäisikö yksi peseytyminen päivässä. Wc-pöntön puhdistamiseen riittää yleensä pieni huuhtelu.

10. Lajittele jätteesi. Oppaat ja henkilökunta auttavat ja ohjeistavat.

+++ Matkalla, jossa majapaikkaa vaihdetaan lähes päivittäin, tuotetaan valitettavasti paljon liinavaate- ja pyyhepyykkiä. Ellet välttämättä kaipaa puhdasta pyyhettä joka päivälle, harkitse oman pyyhkeen mukaan ottamista. Kevyet ja pieneen tilaan pakkautuvat mikrokuitupyyhkeet eivät vie paljon tilaa matkalaukussa ja kuivuvat nopeasti.