Itärajan hiihtovaellus

Hiihtovaellus´klassikkomme´ - opastettu ja huollettu retki halki Kainuun korpimaisemien Venäjän rajan pinnassa. Päivittäinen hiihtomatka n. 20 km. *Uudistettu ohjelma talvelle 2022*


Tämä opastettu ja huollettu hiihtovaellus hiihdellään Hossan kansallispuistossa ja Kainuun asumattomissa korpimaisemissa aivan Venäjän rajan läheisyydessä. Reitin varrella kohtaat elävästi karun kauniin erämaaluonnon ja sen käsin kosketeltavan hiljaisuuden. Matkaa taitetaan mukavan pienessä kansainvälisessä ryhmässä ammattitaitoisen oppaan johdolla. Hiihdettävä reitti on maastoltaan pääosin melko tasaista ja helppoa hiihtää, joten keskivertokuntoilijakin taittaa päivämatkat helposti.

Hiihto tapahtuu perinteisellä tyylillä moottorikelkalla vedettyä latu-uraa pitkin. Hiihtopäivän puolivälissä nautitaan oppaan valmistama ja tarjoilema retkilounas nuotion ympärillä. Illalla saunotaan, syödään ja rupatellaan mukavassa seurassa, yöt nukutaan ”lakanoiden välissä” pienissä perheiden pyörittämissä majapaikoissa.

Helmi-maaliskuun takuulähdöt toteutuvat ilman minimiosallistujamäärää, ja ne soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville. Hiihdettävä reitti on maastoltaan pääosin melko tasaista ja helppoa hiihtää, joten keskiverto-kuntoilijakin taittaa päivämatkat helposti. Vaelluksia järjestetään myös ryhmille sopimuksen mukaan.

hinta / henkilö
alkaen

1040 €

Ohjelman tiedot

Kausi

01.02.-05.04.


Takuulähdöt

20.02.-26.02., 27.02.-05.03., 06.03.-12.03., 09.-15.03., 13.03.-19.03., 20.03.-26.03. ja 27.03.-02.04.Muut lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan.


Kesto

7 päivää / 6 yötä


Ryhmäkoko

Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max. 12 hlöä.


Paikka

Hossa, Suomussalmi


Kokoontuminen

Kuusamo, katso tarkemmat tiedot "Hyvä tietää" -osiosta.


Vaikeusaste

Helppo


Hinta

1040 €


Hintaan sisältyy

*Majoitus 2–4 hengen huoneissa, wc ja suihkut käytävällä. 3. ja 4. päivänä käytettävissä myös huoneita, joissa mukavuudet huoneessa. *6 x aamiainen, 4 x retkilounas, 1 x lounas, 5 x päivällinen, tulopäivän iltapala, 4 x iltapäiväkahvi/tee pienen välipalan kera majapaikkaan saavuttaessa *Hiihto-oppaan palvelut *Moottorikelkkaopas, joka tekee ladun ja valmistaa retkilounaat (päivät 3–6) *Lentokenttäkuljetukset *Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä *5 x iltasauna, 1-2 x avantouinti *Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet


Lisämaksusta

*Hiihtovälineiden vuokraus 60 € (sukset, sauvat, monot)


Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Saapuminen Kuusamon lentokentälle ja bussikuljetus (1 h) Hossaan. Majoittuminen Hossanjärven rannalle Rajakartanon majataloon, jonka tiloissa toimi ennen muinoin rajavartioasema. Iltapala ja infoa viikon ohjelmasta.

Päivä 2: Päiväretki Hossassa 17 km
Hiihtovaelluksemme alkaa Hossan kansallispuiston hoidetuilla laduilla. Alueen luontoa hallitsevat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Ensimmäiseen hiihtopäivään mukavasti haastetta tuovat lukuisat jyrkähköt ”kinkamat” ylös ja alas, sen sijaan pitkiä uuvuttavia nousuja ei reitillä ole. Lounaan syömme kansallispuiston opastuskeskuksessa, missä voimme myös katsoa lyhyen animaation Hossan ja rajaseudun elämästä viimeisen 10000 vuoden aikana. Hiihtopäivän päätteeksi Rajakartanossa odottaa lämmin sauna ja avannossakin on mahdollista pulahtaa. Illalla vierailemme kylän porotilalla, jossa nautimme maittavan päivällisen ja tutustumme nykypäivän poronhoitoon.

Päivä 3: Päiväretki Martinselkosessa 17 km
Aamupalan jälkeen autokuljetus (45 min) Martinselkosen Eräkeskukseen, jossa majoitumme seuraavat kaksi yötä. Päivän hiihtoreitti vie kohti pohjoista Martinselkosen luonnonsuojelualueelle, jossa hiihtelemme halki lumipeitteisten soiden ja pienten järvien. Lounastauon kuumine keittoineen ja nokipannukahveineen vietämme Teerilammen autiotuvalla, josta matka jatkuu hetkeksi Venäjän rajavyöhykkeen reunalle ennen paluuta Martinselkoseen.

Päivä 4: Päiväretki Martinselkosessa 23 km
Tämän päivän ympyrälenkkimme suuntautuu Martinselkosesta etelään. Näillä selkosilla todennäköisyys törmätä vastaantulijaan on häviävän pieni. Sen sijaan ladun poikki kulkevat niin porot, hirvet, ilvekset kuin ahmatkin. Tosin eläimiä onnistuu harvoin näkemään, jälkiä kylläkin.

Päivä 5: Martinselkonen–Arola 22 km
Aika pakata tavarat ja sanoa hyvästit Martinselkosen isäntäväelle. Tänään reittimme vie halki luonnonsuojelualueen avosoiden ja kuusimetsien. Talvinen luonto ympärillämme kuiskii hiljaisuuttaan; rauhallisuus on lähes mykistävää. Lounastauon vietämme jälleen tulilla ja energiatäydennyksen jälkeen sujuttelemme viimeiset kilometrit majapaikkaamme Arolaan. Illan ohjelmassa tutut kuviot – sauna, mukavaa seurustelua ja talon emäntien paikallisista raaka-aineista loihtima herkullinen päivällinen, joka tarjoillaan viihtyisässä hirsipirtissä.

Päivä 6: Päiväretki Arolasta 20km
Tänään hiihdämme ympyräreitin Arolasta käsin suuntana Martinjoen laavu. Iltapäivällä palaamme toiseksi yöksi Arolaan nauttimaan paikan leppoisasta tunnelmasta ja isäntäväen mielenkiintoisista tarinoista elämästä rajaseudulla.

Päivä 7: Kotimatka
Aamiainen ja kuljetus Kuusamon lentokentälle.

Hyvä tietää

- Päivittäinen hiihtomatka on 17–23 km, johon kuluu aikaa 5–7 tuntia, sisältäen tauot.
- Vaellus soveltuu osallistujalle, jolla on kohtuullinen fyysinen kunto ja ainakin satunnaista kokemusta vastaavista päivämatkoista hiihtäen.
- Latu tehdään moottorikelkan perässä vedettävällä latuhöylällä.
- Tällä retkellä voi hiihtää vain perinteisellä hiihtotavalla.
- Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla, joten päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
- Järjestäjän puolesta käytettävissä on pitovoiteita ym. tarvikkeita voiteluun ja opas auttaa tarvittaessa suksien voitelussa.
- Takuulähdöillä ryhmät ovat kansainvälisiä. Maksimi ryhmäkoko on 12 osallistujaa.

SAAPUMINEN
Hintaan sisältyy kuljetus Kuusamon lentoasemalta ensimmäiseen majoitukseen sekä matkan päätteeksi takaisin Kuusamoon. Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus, joten tarkistathan aikataulun meiltä ennen lippujen varaamista. Bussilla saapuminen on myös mahdollista, mikäli aikataulut sopivat kuljetuksiimme. Omalla autolla on kätevintä tulla suoraan Hossaan, missä majoitutaan kaksi ensimmäistä yötä. Matkan päätteeksi lentokenttäbussi voi jättää kyydistä Hossassa.

HUOMIOITA
- Pidätämme oikeuden muuttaa ohjelman sisältöä (hiihtoreittiä ja majoituspaikkoja), jos ryhmäkoko on alle 4 henkeä.
- Pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin lumi- ja/tai sääolosuhteiden vuoksi.

VARAUKSET
Varaa verkosta Wild Taigan -sivuilla (alueellinen verkkokauppa).
Sähköpostivaraukset osoitteeseen sales@upitrek.com. Katso varausta varten tarvittavat tiedot täältä.