Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. Kansainväliset takuulähdöt heinä-syyskuussa. Joustavat varausehdot kesälle 2021, katso täältä.


Tällä opastetulla patikkavaelluksella liikutaan Kainuun itäosissa, Venäjän rajan läheisyydessä. Kävelemme vaellustyyppisesti majapaikasta toiseen päivärepun kanssa, matkatavaroiden siirtyessä autolla. Reitti kulkee läpi koskemattomien erämaametsien ja soiden, pitkin harjuja ja järvien rannoilla Itärajan retkeilyreitillä sekä Hossan kansallispuiston hienoilla poluilla. Takuulähdöillä pääset nauttimaan kansainvälisestä matkaseurasta mukavassa pienryhmässä.

Kohokohdat Itärajan patikkavaelluksella:
• Kainuulainen erämaaluonto
• Hossan kansallispuisto
• Kansainväliset ryhmät
• ”Eräelämää” helposti ja turvallisesti

hinta / henkilö
alkaen

1040 €

Ohjelman tiedot

Kausi

20.05.-30.09.


Takuulähdöt 2021

25.07.-01.08. (peruttu), 08.08.-15.08., 22.08.-29.08. (peruttu) ja 19.09.-26.09. (peruttu)


Muut lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan.


Kesto

8 päivää/7 yötä


Ryhmäkoko

Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max 13 hlöä.


Paikka

Suomussalmi


Kokoontuminen

Kuusamo. Katso tarkemmat tiedot "hyvä tietää" -osiosta.


Vaikeusaste

Keskivaikea


Hinta

1040 €


Hintaan sisältyy

*7 yön majoitus 2–4 hengen huoneissa (wc ja suihku käytävällä, 3. päivän majapaikassa ei sähköjä eikä suihkua vaan sauna ja ulkowc) * 7 x aamiainen, 5 x retkilounas, 1 x lounas, 7 x päivällinen ja 6 x iltapäiväkahvi/-tee *Matkatavarakuljetus majapaikkojen välillä *Eräoppaan palvelut *Lentokenttäkuljetukset (1/ryhmä/suunta) *6 x iltasauna *Kanootin vuokra 6. päivänä *Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet *Makuupussi ja makuupussilakana (1 päivä)


Lisämaksusta

*Karhunkatseluretki (päivä 2), kesto n. 6 h, 80 €/hlö (varattavissa 25.7. ja 8.8. lähdöillä).
Itärajan koskematon erämaaluonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet eläinten tarkkailuun ja valokuvaamiseen niiden luontaisessa elinympäristössään. Arolan piilokojuista voi hyvällä tuurilla bongata karhujen lisäksi ahmoja, hirviä ja kotkia. Lähtö kojuille klo 15, lyhyt autokuljetus ja kävellen n. 500 m. Paluu majapaikkaan klo 21-22.


Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Saapuminen lentokentälle ja kuljetus Martinselkosen Eräkeskukseen. Majoitus, päivällinen ja infoa viikon ohjelmasta.

Päivä 2: Martinselkosen Eräkeskus–Arola, 16 km
Matkamme alkaa etapilla halki Martinselkosen luonnonsuojelualueen, joka on perustettu suojelemaan suomalaista erämaaluontoa, erityisesti soita. Alue on tärkeä monille linnuille ja hyönteisille, koska metsätaloustoimenpiteet eivät ulotu suojelualueille. Martinselkosessa vaeltaja näkee vetisiä soita ja pieniä järviä, vanhaa aarniometsää ja naavaisia kuusikoita. Majapaikkaamme Arolaan saavumme varhain iltapäivällä. Karhunkatselun varanneet suuntaavat kojulle, muut jäävät nauttimaan tilan leppoisasta tunnelmasta, saunasta ja isäntäväen mielenkiintoisista tarinoista elämästä rajaseudulla.

Päivä 3: Arola–Kovavaara, 19 km
Arolasta reitti kulkee kohti pohjoista seuraillen Venäjän rajavyöhykettä, minne astuminen on tiukasti kielletty. Keltaiset rajavyöhykkeen merkit viitoittavat kulkuamme ja paikoin on mahdollista nähdä Venäjän puolelle. Lounastauon vietämme Metsähallituksen ylläpitämällä autiotuvalla. Voileivät ja makkarat kyytipoikineen sekä avotulella keitetty nokipannukahvi antavat virtaa loppupäivään. Majapaikkanamme tänään toimii Kovavaaran laella sijaitseva vanha, menneiden vuosikymmenten tunnelmaa henkivä hirsitalo, jossa monet nykyajan mukavuuden loistavat poissaolollaan. Lämpöä, tunnelmaa ja tilaa kuitenkin riittää!

Päivä 4: Kovavaara–Hossa, 18 km
Aamiaisen jälkeen ohjelmassa on lyhyt autokuljetus vaelluksen lähtöpisteeseen. Tämän päivän reitillä on paljon soita, jotka ylitetään pitkospuita pitkin. Soilla ja järvillä voi usein nähdä kurkia ja joutsenia, mutta ahmaa, joka myös näillä kulmilla asustelee, harvoin onnistuu näkemään. Patikointipäivän päätteeksi saavumme Hossaan, missä majoitumme entisellä rajavartioasemalla toimivassa Rajakartanon majatalossa Hossanjärven rannalla. Illan ohjelmassa on vierailu kylän porotilalle, jossa pääsemme tutustumaan nykypäivän poronhoitoon ja nautimme herkullisen päivällisen.

Päivä 5: Hossa, 13 km
Tänään patikoimme Suomen 100-vuotisjuhlavuonna avatun Hossan kansallispuiston upeilla reiteillä. Hossa on tunnettu komeista harjuista ja mäntykankaista sekä kristallinkirkkaista kalaisista järvistä ja lammista, joita on yhteensä n. 130. Polut ovat miellyttävän helppokulkuisia ja vaikka korkeuseroa reitillä onkin hieman edellispäiviä enemmän, nousut ovat lyhyehköjä. Lounastauon vietämme kansallispuiston opastuskeskuksella, jossa voi tutustua jo etukäteen Värikallion kalliomaalauksiin, jotka ovat ohjelmassamme viimeisenä patikointipäivänä. Iltapäivällä majoitumme Jatkonsalmen kämpälle viimeiseksi kolmeksi yöksi. Illalla nautimme rantasaunan kuumista löylyistä ja virkistävästä pulahduksesta Jatkonjärveen.

Päivä 6: Melonta
Tämän päivän ohjelmassa on vaihteeksi melontaretki Hossan kapeilla järvireiteillä. Lähdemme melomaan suoraan Jatkonsalmen rannasta Huosiharjun rantamia seuraillen Seipiniemeen, jossa pidämme lounastauon. Paluumatka melotaan samaa reittiä ja innokkaimmat melojat voivat vielä tehdä lisälenkin Lounatkosken suuntaan. Ne ketkä mieluummin pysyttelevät kuivalla maalla, voivat tehdä omatoimisen patikkaretken Hossan poluilla.

Päivä 7: Värikallio, 16 km
Viimeisenä retkipäivänä patikoimme esi-isimme jalanjäljillä Värikalliolle, jossa pääsemme ihmettelemään n. 4000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Kalliosta on tunnistettu yli 60 erilaista kuviota ja ne kertovat aikalaistensa elämästä ja ajasta, jolloin henget ja luonnonvoimat olivat kaikkialla läsnä. Nuotiolounaan nautittuamme patikoimme vielä takaisin Jatkosalmelle. Viimeisen illan ohjelmassa on luonnollisesti sauna ja maittava yhteinen päivällinen.

Päivä 8: Kotiinlähtö
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle.

Hyvä tietää

- Päivittäinen patikointimatka on 13–19 km ja keskimääräinen vauhti 3–4 km tunnissa. Pisimmät päivät vievät lounas ym. lyhempine taukoineen n. 7–8 h.
- Vaellus soveltuu osallistujalle, jolla on kohtuullinen fyysinen kunto ja ainakin satunnaista kokemusta vastaavista päivämatkoista patikoiden.
- Reitillä ei ole huomattavia korkeuseroja. Alusta on monin paikoin epätasainen (kivet, juurakot), joten osallistujalla ei tule olla liikuntarajoitteita, jotka hankaloittavat etenemistä maastossa.
- Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla, joten päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
- Majoittuminen tapahtuu majataloissa ja tilavalla Jatkonsalmen kämpällä pääsääntöisesti 2-3 hengen huoneissa, joskus harvoin 4-hengen huoneitakin voidaan käyttää. Yhden hengen huoneita ei ole varattavissa. Useimmissa majapaikoissa on jaetut vessat ja suihkut. Kovavaarassa (1 yö) ei ole sähköä eikä sisävessaa.

SAAPUMINEN
Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus Kuusamosta ensimmäiseen majapaikkaan ja samoin kotimatkalle lähtiessä hintaan sisältyy kuljetus Hossasta Kuusamoon. Tarkistathan yksityiskohdat meiltä ennen lippujen varaamista!
Junalla/bussilla saapuminen on myös mahdollista, mikäli aikataulut sopivat kuljetuksiimme.
Mikäli tulet omalla autolla (Martinselkoseen tai Hossaan), ole yhteydessä sujuvimpien järjestelyjen sopimiseksi

HUOMIOITA
Pidätämme oikeuden muuttaa ohjelman sisältöä (reittiä ja majoituspaikkoja), jos ryhmäkoko on alle 4 henkeä.

VARAUKSET
Varaa verkosta Wild Taigan -sivuilla (alueellinen verkkokauppa).
Sähköpostivaraukset osoitteeseen sales@upitrek.com. Katso varausta varten tarvittavat tiedot täältä.